http://www.kedziora.ecom.com.pl/
     Miód jest jedną z najcenniejszych i niepowtarzalnych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura. Ten przysmak znany jest ludziom od tysięcy lat. Już starożytni Egipcjanie odkryli, że oprócz wyśmienitego smaku miód ma również właściwości lecznicze.
    Systematyczne spożywanie miodu przez ludzi zdrowych powoduje zwiększenie wydolności fizycznej przez wspomaganie akcji serca, zwiększa wytrzymałość na zmęczenie, zwiększa odporność organizmu na wysiłek psychiczny, dostarcza organizmowi wielu niezbędnych substancji jak aminokwasy, witaminy, enzymy itp., reguluje procesy metaboliczne.
    U ludzi chorych spożywanie miodu jest wskazane w przypadku wyczerpania fizycznego, psychicznego i zmęczenia, braku apetytu, wychudnięcia organizmu.

    Typy miodów - nektarowy, spadziowy, nektarowo-spadziowy.

Odmiany miodu nektarowego

     * mniszkowy
- stosowany jest w chorobach wątroby i dróg żółciowych, chorobach reumatycznych, niedokrwistości, schorzeniach żołądka oraz stanach wyczerpania psychofizycznego.Szybko krystalizuje.

     * wielokwiatowy - szczególnie polecany przy alergiach i katarze siennym. Zalecany przy zapobieganiu i leczeniu grypy, przeziębienia, dolnych dróg oddechowych.

    * akacjowy - wzmacnia układ krążenia, oczyszcza wątrobę, działa uspokajajaco, polecany przy schorzeniach układu pokarmowego, nerek i układu moczowego.

    * lipowy - działa uspokajajaco, przeciw gorączkowo i antyseptycznie. Polecany przy przeziębieniach, anginie, zapaleniu oskrzeli i stanach niepokoju, ułatwia zasypianie. Dla wzmocnienia działania można go podawać w herbacie z kwiatu lipowego.

    * rzepakowy - najlepszy w chorobach serca, pomocny w leczeniu wątroby.

    * wrzosowy - do terapii jamy ustnej, korzystny w stanach zapalnych nerek i dróg moczowych, a także w schorzeniach prostaty, wspomaga wydzielanie moczu.

    * gryczany - działa leczniczo w schorzeniach układu krążenia, wspomagająco przy złamaniach kości, sprzyja odbudowywaniu komórek kostnych przeciwdziała miażdzycy, zalecany w nerwicach i stanach wyczerpania psychicznego.

Odmiany miodu spadziowego

     * ze spadzi iglastej -bogaty w żywice, olejki eteryczne mikro- i makroelementy, uzupełnia niedobory organizmu, stosowany przy chorobach górnych dróg oddechowych, zapaleniu płuc, pobudza do pracy mięsień sercowy. pozytywnie wpływa na układ moczowo-płciowy.

    * ze spadzi liściastej - podobnie jak przy spadzi iglastej, pomocny przy miażdżycy.

    * nektarowo spadziowy - łączy cechy miodów nektarowych i spadziowych.

                                                                                                                                                                                                Wykorzystane informacje na temat miodów pochodzą z podręczników o tematyce pszczelarskiej.